пʼятницю, 28 вересня 2012 р.

Стартували!

Чому штормить?

"Campus 3:0: розбуди країну"








Читайте про дискусію із цілої серії  онлайн-дебатів між університетською спільнотою Campus 3:0 та лідерами політсил, які братимуть участь у виборах.  Це дебати під лозунгом "Campus 3:0: розбуди країну".

Проект реалізується у партнерстві фундації "Суспільність",каналу TBI та Інтерньюз-Україна.

"Надзвичайно злі питання від аудиторії. Те, на що залишається сподіватись - констатує ведучий".





"Наші партнери - Українська правда, Радіо Свобода, TBI, ЛБ UA, Главком, Тиждень UA, інші, - перебирає слово ведуча".

Далі журналістка Інга зачитала запитання від глядачів, яке, за її словами, дуже лірично й красиво звучить: "Чому так штормить великим європейським лайнером під назвою Держава Україна? Капітанська команда не справляється. Пасажири - неорганізовані розгільдяї. Хвилю нагнітають з чужих берегів, чи це відбувається тут, в Україні, владою, яка є…"


Одним із представників політсил, які дебатували у прямому ефірі став Сергій Тігіпко. Під час вступної промови політик заявив, що основні проблеми, які стоять перед Україною, носять суб'єктивний характер.

"Я б не звертав сьогодні таку велику увагу на європейську кризу чи на світову кризу. Ми  не справляємось і з тими викликами, які стоять перед Україною. Ми боїмося деяких реформ, не беремо на себе тієї відповідальності, яку потрібно було би брати. Те, що в нас штормить у політичному житті - це, я вважаю, нормально. У нас демократична країна. Подобається це комусь чи ні, ми рухаємось демократичним шляхом. Я пам'ятаю країну, якою вона була 20 років тому. Я вважаю, що ми пройшли колосальний шлях і, при цьому, шлях у правильному напрямку. Не все ідеально. Однак чекати, що все відбуватиметься ідеально після 20 років незалежності…  (Марно - авт.). (Зважаючи на те, що - авт.) ... після 70 років того, що було в Україні (йдеться, без сумніву, про "веселі часи") - я вважаю не слід (чекати, що буде легко вийти з наслідків квазіімперських впливів - авт.). 

Але рух (в європейському напрямку- авт.) - правильний.

Ведуча. Ви зараз знаходитесь у владному кріслі. Чому ви боїтеся приймати ті виклики, які йдуть з інших країн?

"Я не відношу вміння приймати виклики лише до теперішньої влади. Донедавна при владі була опозиція, яка також не вміла робити різкі кроки".

Ведучий: Що ви відчуваєте, коли на 20 році незалежності, на початку 21 століття, в країні, де від рук комуністів загинули мільйони українців, ваш колега, представник вашої правлячої більшості, пан Царьков в телеефірі на всю країну говорить фразу "Кстати, мало вас НКВД давило и не додавило".

"Ситуативні об'єднання в більшості бувають у різних країнах. Але як політик ти повинен мати свою думку і якісь моменти підтримувати, а якісь - не підтримувати. Скажімо, що мало давило - маючи ті втрати, які понесла країна… Ну, скільки ще потрібно комуністам - я не знаю… Мені здається, що це просто помилкове висловлювання.

Ведучий. Ні, це зухвале висловлення в ефірі одного з національних телеканалів. При цьому, коли цій дозвольте сказати таке слово "людині" намагались закрити рота, - це не вийшло у всієї студії.   З боку міліції реакції нема, з боку лідера парламентської фракції реакції нема…  А ви - влада. Разом із ними.

Коментуючи такого роду висловлювання, Тігіпко назвав свого співпартійця просто людиною старого покоління. З відповідною цільовою аудиторією:

"Я чітко розумію про що йде мова. Мова йде про те, що люди (Царьков) роблять свій піар. Тому, що вони мають свій сектор, який на такі висловлення реагує позитивно. Таким чином вони заробляють на цьому свої політичні бали. Такими висловлюваннями вони може й спекулюють… Роздувати - це практично працювати на того, хто робить таку заяву".

Ведучий: Уявіть собі, в сучасній Німеччині депутат Бундестагу каже - "мало вас гестапо душило, мало вас в концлагерях сжигали". Риторичне питання - що б було за 15 хвилин в Німеччині із цим депутатом? Риторичне. Запитання до всіх.

Ведуча. Наскільки ви щирий, коли кажете про важливість членства України в ЄС і чи при цьому ви залишаєтесь проти військового блоку з Росією?

"Коли ми розглядаємо вибір між Митним союзом і Європейським союзом, то якісь тимчасові короткострокові переваги, безумовно, ми маємо - коли говоримо про членство у Митному союзі. Разом з Казахстаном, Білорусією і Росією. Можливо, зміниться ціна на газ, інші торговельні обмеження можуть бути зняті… Але коли ми розглядаємо вже середньострокову і довгострокову перспективу, то, безумовно, плюси переміщаються до ЄС. Ринок ЄС в 5 разів більший по своїх розмірах, ніж ринок Митного союзу. Там кращі стандарти демократії, економіки, соцзахисту", - констатує Тігіпко. Згодом додає: "Наша команда має фактично узгоджений текст угоди про асоціацію яка включає зону вільної торгівлі".

Ведуча серед іншого порушує питання про те, чи "у відносинах з іншими державами ми маємо також говорити про ставлення один до одного. Чи не зіпсувався наш імідж в очах представників ЄС?"
- Так, але зазвичай через справи Тимошенко.

Ведучий озвучує запитання з Криму.
- Чи не соромно вам за ролик, який транслюється кримчанам і в якому запевняють, що використання української мови веде до безграмотності? Чому українська партія, яка хоче прийти в український парламент в українській державі використовує антиукраїнську риторику?

- Ми повинні чесно собі сказати, що в нас є цілі області, де 80-90 відсотків - люди, які мають російське коріння. (пан Тігіпко тут, звісно не упом'янув про те, на чиї місця були штучно завезені з глибинок своєї імперії росіяни. На місце винищених такими ж штучними репресіями і голодом українців)


- Ви настільки зневажаєте росіян, що думаєте, що вони настільки безграмотні, що, живучи десятки років в Україні вони не в змозі вивчити українську мову?
- Ви не бачили цього ролика? Сенс його в тому, що панянка з дитиною на руках каже:  українською мовою моя дитина хорошої освіти не отримає. 






 Варвара Трофименко

Немає коментарів:

Дописати коментар