пʼятницю, 20 вересня 2013 р.

«Квиток» у професію

Ольга Герасим’юк: «Соціальна журналістика — це не шоу-бізнес»


На факультет журналістики Львівського національного університету ім. І. Франка завітала відома журналістка Ольга Герасим’юк. Зустріч було організовано в рамках роботи Дискусійного клубу. Як зазначила у себе на сторінці у «Фейсбуці» сама пані Герасим’юк, це знайомство зі студентами розпочалося у «Дні», в рамках Літньої школи журналістики. А, власне, у Львові розмову було продовжено. Темою місяця учасниками клубу обрано соціальну журналістику, тож дискусійники та інші студенти були раді бачити відому журналістку як лектора.

Утім, зустріч запам’ятається студентам, передусім, тим, що відбулася не у формі традиційної лекції, а у вигляді відкритого і відвертого діалогу. Про актуальні питання говорили як досвідчена журналістка, так і її молоді колеги, які лише роблять свої перші кроки на шляху до професії. Пані Ольга ділилася своїм досвідом роботи у сфері соціальної журналістики, наголошувала, що ця галузь медіа цікава, але водночас і важка, бо «маємо справу з людським життям, а з цим не можна жартувати». І взагалі — в соціальній журналістиці не можна бути ані залізним, ані байдужим.

«Найцікавіше в нашій професії — пізнання людської психології», — запевняла Ольга Герасим’юк. Студенти переконалися, що надзвичайно важливо перейнятися кожною історією, а коли людина приходить до тебе зі своїми проблемами, варто передусім її вислухати, адже журналістика — це не лише гонитва за сенсацією. Необхідно розуміти, чому людина вчинила саме так, а не інакше. Саме це є суттєвою частиною роботи.

В той же час пані Ольга радила студентам вчитися бачити й межу: «Потрібно допомагати обраним, а не перетворюватися на бюро допомоги. У будь-якій роботі, коли треба комусь допомогти у біді (чи то алкоголік, наркоман, чи людина із соціальними проблемами), важливо зрозуміти одне: ти зможеш врятувати лише того, хто сам цього захотів і сам до тебе прийшов, — зауважила пані Герасим’юк. — А журналістам варто пам’ятати, якщо ти вже працюєш у цій професії, то повинен розуміти, що це — не шоу-бізнес, а ти — не на червоній доріжці».

Незважаючи на те, що після ток-шоу «Без табу» Ольгу Герасим’юк дехто називав «всеукраїнською плакальницею», перед студентами вона постала як борець за права і справедливість, рішуча та принципова жінка.

— Спілкування з Ольгою Герасим’юк тривало близько двох годин, проте за цей час журналістка стала для нас такою рідною та близькою по духу, що після закінчення кожен ще хотів отримати від неї хоча б автограф або особисто привітатися чи сфотографуватися. І не можу не відзначити, що пані Ольга була уважною і доброзичливою до кожного. Для нас зустріч з цією журналісткою стала своєрідним «квитком» у професію, — поділилася враженнями студентка факультету журналістики Вікторія ХОМА.

До речі, зустріч справила враження не лише на студентів, а й на випускників та викладачів факультету.

— Ольга Герасим’юк ще з дитинства була для мене «тіткою з екрана, яка всім допомагає», — зауважує журналістка Галина САФРОНЬЄВА. — Пригадую, як років десять тому всією сім’єю щосереди сідали перед телевізором в очікуванні свята: темноволоса жінка з’являлася на екрані і приємним голосом розповідала чергову незвичайну історію, ласкаво запрошуючи героїв програми до студії. І зараз, познайомившись з цією незвичайною жінкою особисто, вкотре переконалася, що таких, як вона, в українському телепросторі одиниці.

Окрім соціальної журналістики, під час зустрічі обговорили також і тему абсолютно нового для медійної України явища — «Громадського радіо». «Це неймовірний професійний виклик, — зауважила пані Ольга, яка, між іншим, теж нещодавно долучилася до цього проекту. — Онлайновий слухач — це людина, яка не сумує за СРСР. Це, як правило, молодь, що мислить без своєрідних заборон. Слухачі чи глядачі можуть вимкнути радіо, якщо їм не сподобається. Але, на жаль, мало хто в Україні готовий до краудфандінгу. Старші люди не готові платити ані гривні за якісні новини. Вони думають, що їх ошукають. У цьому й полягає виклик».


Вікторія БОБРОВА, студентка ІІ курсу факультету журналістики ЛНУ ім. Івана Франка

Джерело: Газета "День"

Немає коментарів:

Дописати коментар